Obserwatorzy

czwartek, 3 maja 2012

majówka, majówka i po majówce.

Moja majówka była dość pracowita , aczkolwiek przyjemna.
Perfekcyjna pogoda . Dużo gości jak co roku i dużo pyszności.

Musi być kolorowo :)


Chętnie się z wami nimi podzielę. Na początek były pyszności z grilla , a potem to już same słodkości i dużo,dużo bardzo dużo kostek  lodu :)

mmm.... pyszności. Jeśli macie ochotę zapraszam.
                             Dla amatorów słodkości, podaję przepisy ,
                             może ktoś  z was ma ochotę .



Ciasto z ptasim mleczkiem truskawkowym powidłami i kawą
---------------------------------------------
Biszkopt
6 jajek
1szklanka cukru
1szklanka mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże płaskie łyżki kakao
-------------------------------------------
Duża blacha lub średnia
wykładamy pergaminem
Ubijamy białka z cukrem
dodajemy żółtka mieszamy
dodajemy mąkę z proszkiem mieszamy
dodajemy kakao mieszamy
wylewamy na blachę i pieczemy na około 180 stopni około 20 minut
Po upieczeniu identycznie postępujemy jak w przypadku biszkoptu
do ciasta z morelami ,ale wspomagamy się drugą blachą

----------------------------------------------------
Parzymy około 250 ml kawy prawdziwej ,następnie ostygniętą przecedzamy
Kawą polewamy delikatnie biszkopt . po 10 minutach smarujemy
powidłami śliwkowymi (cienka warstwa)
Przy pomocy foli aluminiowej okładamy boki ciasta dookoła dość ciasno aby
nam nie wykipiała masa ptasiego mleczka zanim stężeje.
-----------------------------------------------------
Ptasie mleczko
Puszka mleka kondensowanego niesłodzonego
2 galaretki truskawkowe
2 szklanki wody
-------------
Rozrabiamy 2 galaretki w tylko dwóch szklankach wody
Studzimy i czekami kiedy będą tężejące ale jeszcze płynne
W między czasie ubijamy mleko jak bitą śmietanę (powinno podwoić swoją objętość)
Do ubitego mleka wlewamy galaretki i ubijamy jeszcze( trochę jeszcze to urośnie)
Dobrze wymieszaną masę wylewamy na przygotowany biszkopt
górę można jeszcze pomazać powidłami na końcu noża lub widelca, ale niekoniecznie
za to koniecznie trzeba posypać kawą mieloną . Pycha
i do lodówki najlepiej na noc , łatwo wtedy pokroić






Sernik na zimno z bitą śmietaną i brzoskwiniami

Biszkopt
_________
3 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
jedna ósma szklanki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
----------------
Duża tortownica
spód wyłożyć pergaminem zapiąć boki tortownicy
ubić białka z cukrem
dodać żółtka wymieszać
dodać mąkę z proszkiem wymieszać
wylać do tortownicy
piec na około 180 stopni około 20 minut
po upieczeniu odpiąć boki ,przyłożyć do góry biszkoptu talerz i przewrócić
tak aby biszkopt znalazł się na talerzu delikatnie ściągnąć pergamin.
_________________________________

ser
______
1 duża puszka brzoskwiń
800 ml serka waniliowego najlepiej danio
250 ml kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
2 i troszkę czubate łyżki duże żelatyny
galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa
_________________________________

Ostygnięty biszkopt wkładamy do tortownicy i zapinamy boki
polewamy delikatnie łyżką syropem z brzoskwiń około pół syropu ,z puszki z brzoskwiniami
brzoskwinie tniemy na plasterki około 3 mm i układamy część na biszkopt
Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem dodajemy serek mieszamy
--------------------
żelatynę zalewamy pół szklanki zimnej wody i mieszamy , zostawiamy aż spęcznieje ,następnie
na bardzo małym palniku podgrzewamy mieszając aż będzie to jednolity syrop może być biały czasem
jest klarowny zależy od żelatyny.
Letnią bardzo lub zimną rozrobioną żelatynę wlewamy do sera wymieszanego ze śmietaną ciągle mieszając.
Wymieszaną całość wylewamy na biszkopt z brzoskwiniami, na górę układamy resztę brzoskwiń i wkładamy
na godzinkę do lodówki
_________________
Całość zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową lub pomarańczową.




Ciasto z jabłkami

6 jajek
1 i pół szklanki oleju
1 i niecałe pół szklanki cukru + cukier waniliowy
3 szklanki mąki
1 i pół dużej łyżki proszku do pieczenia
3 średnie jabłka dość kwaśne najlepiej
_______________

Duża lub średnia blacha
Ubić pianę z białek dodając cukier
Następnie żółtka i wymieszać
dodać olej i wymieszać
dodać mąkę z proszkiem i wymieszać
Wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą
Na górę układać plastry jabłek
Piec w około 200 stopni przez około 40 minut
Zimne posypać cukrem pudrem.


  Naprawdę zachęcam :) i życzę smacznego.

6 komentarzy:

  1. Tyle słodkości! Chętnie bym się poczęstowała.
    Wspaniały pomysł z tym strojem dla córki.Pięknie wygląda. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Źle wróży talii mojej skosztowanie każdego specyfiku ;)))) A co tam, nic, tylko w zakładkę na gotowanie, jak ja Was uduszę - te szyjące - za to nęcenie mnie głodnej takimi specjałami, no ;))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)Mojej też źle wróży tym bardziej ,że już jej nie posiadam:) W każdym bądź razie proponuję to z ptasim mleczkiem, jest najmniej kaloryczne:)

      Usuń
    2. dalej kusisz - no w mordkę jeża ;))))

      Usuń
    3. :) a co tam!!!!! :)))) Jak szaleć, to szaleć!!!!! :)))

      Usuń