Moja majówka była dość pracowita , aczkolwiek przyjemna.
Perfekcyjna pogoda . Dużo gości jak co roku i dużo pyszności.
Musi być kolorowo :) |
Chętnie się z wami nimi podzielę. Na początek były pyszności z grilla , a potem to już same słodkości i dużo,dużo bardzo dużo kostek lodu :)
mmm.... pyszności. Jeśli macie ochotę zapraszam. |
może ktoś z was ma ochotę .
Ciasto z ptasim mleczkiem
truskawkowym powidłami i kawą
---------------------------------------------
Biszkopt
6 jajek
1szklanka cukru
1szklanka mąki
1/4 szklanki mąki
ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
3 duże płaskie łyżki
kakao
-------------------------------------------
Duża blacha lub średnia
wykładamy pergaminem
Ubijamy białka z cukrem
dodajemy żółtka
mieszamy
dodajemy mąkę z
proszkiem mieszamy
dodajemy kakao mieszamy
wylewamy na blachę i
pieczemy na około 180 stopni około 20 minut
Po upieczeniu identycznie
postępujemy jak w przypadku biszkoptu
do ciasta z morelami ,ale
wspomagamy się drugą blachą
----------------------------------------------------
Parzymy około 250 ml kawy
prawdziwej ,następnie ostygniętą przecedzamy
Kawą polewamy delikatnie
biszkopt . po 10 minutach smarujemy
powidłami śliwkowymi
(cienka warstwa)
Przy pomocy foli
aluminiowej okładamy boki ciasta dookoła dość ciasno aby
nam nie wykipiała masa
ptasiego mleczka zanim stężeje.
-----------------------------------------------------
Ptasie mleczko
Puszka mleka
kondensowanego niesłodzonego
2 galaretki truskawkowe
2 szklanki wody
-------------
Rozrabiamy 2 galaretki w
tylko dwóch szklankach wody
Studzimy i czekami kiedy
będą tężejące ale jeszcze płynne
W między czasie ubijamy
mleko jak bitą śmietanę (powinno podwoić swoją objętość)
Do ubitego mleka wlewamy
galaretki i ubijamy jeszcze( trochę jeszcze to urośnie)
Dobrze wymieszaną masę
wylewamy na przygotowany biszkopt
górę można
jeszcze pomazać powidłami na końcu noża lub widelca, ale
niekoniecznie
za to koniecznie trzeba
posypać kawą mieloną . Pycha
i do lodówki
najlepiej na noc , łatwo wtedy pokroić
Sernik
na zimno z bitą śmietaną i brzoskwiniami
Biszkopt
_________
3 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki
pszennej
jedna ósma szklanki
mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki
proszku do pieczenia
----------------
Duża tortownica
spód wyłożyć
pergaminem zapiąć boki tortownicy
ubić białka z cukrem
dodać żółtka
wymieszać
dodać mąkę z proszkiem
wymieszać
wylać do tortownicy
piec na około 180 stopni
około 20 minut
po upieczeniu odpiąć
boki ,przyłożyć do góry biszkoptu talerz i przewrócić
tak aby biszkopt znalazł
się na talerzu delikatnie ściągnąć pergamin.
_________________________________
ser
______
1 duża puszka brzoskwiń
800 ml serka waniliowego
najlepiej danio
250 ml kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
2 i troszkę czubate łyżki
duże żelatyny
galaretka brzoskwiniowa
lub pomarańczowa
_________________________________
Ostygnięty biszkopt
wkładamy do tortownicy i zapinamy boki
polewamy delikatnie łyżką
syropem z brzoskwiń około pół syropu ,z puszki z
brzoskwiniami
brzoskwinie tniemy na
plasterki około 3 mm i układamy część na biszkopt
Ubijamy śmietanę z
cukrem pudrem dodajemy serek mieszamy
--------------------
żelatynę zalewamy pół
szklanki zimnej wody i mieszamy , zostawiamy aż spęcznieje
,następnie
na bardzo małym palniku
podgrzewamy mieszając aż będzie to jednolity syrop może być
biały czasem
jest klarowny zależy od
żelatyny.
Letnią bardzo lub zimną
rozrobioną żelatynę wlewamy do sera wymieszanego ze śmietaną
ciągle mieszając.
Wymieszaną całość
wylewamy na biszkopt z brzoskwiniami, na górę układamy
resztę brzoskwiń i wkładamy
na godzinkę do lodówki
_________________
Całość zalać tężejącą
galaretką brzoskwiniową lub pomarańczową.
Ciasto
z jabłkami
6 jajek
1 i pół szklanki
oleju
1 i niecałe pół
szklanki cukru + cukier waniliowy
3 szklanki mąki
1 i pół dużej
łyżki proszku do pieczenia
3 średnie jabłka dość
kwaśne najlepiej
_______________
Duża lub średnia blacha
Ubić pianę z białek
dodając cukier
Następnie żółtka
i wymieszać
dodać olej i wymieszać
dodać mąkę z proszkiem
i wymieszać
Wylać na blachę
posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą
Na górę układać
plastry jabłek
Piec w około 200 stopni
przez około 40 minut
Zimne posypać cukrem
pudrem.
Naprawdę zachęcam :) i życzę smacznego.
Tyle słodkości! Chętnie bym się poczęstowała.
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł z tym strojem dla córki.Pięknie wygląda. Pozdrawiam.
bardzo ,bardzo dziękuję:)
UsuńŹle wróży talii mojej skosztowanie każdego specyfiku ;)))) A co tam, nic, tylko w zakładkę na gotowanie, jak ja Was uduszę - te szyjące - za to nęcenie mnie głodnej takimi specjałami, no ;))))
OdpowiedzUsuń:)Mojej też źle wróży tym bardziej ,że już jej nie posiadam:) W każdym bądź razie proponuję to z ptasim mleczkiem, jest najmniej kaloryczne:)
Usuńdalej kusisz - no w mordkę jeża ;))))
Usuń:) a co tam!!!!! :)))) Jak szaleć, to szaleć!!!!! :)))
Usuń